katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Pulpeciki w zupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Była sobie pulpecikowa zupka.

Pulpeciki w zupie

Składniki:

Pulpeciki w zupie

 

  • ziemniaki 5-6 sztuk
  • pietruszka 1 sztuka
  • marchew 1-2 sztuka
  • mięso mielone 25 dag
  • kasza manna 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • cebula 1/4 sztuki
  • por 1/4 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kostka bulionowa 1 sztuka
  • mąka wg uznania
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w zupie
Ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę, płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Trochę solimy i stawiamy do gotowania. Dodajemy obraną i umytą marchew, pietruszkę i por.

Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, wbijamy jajko.Dodajemy kaszę mannę. Do smaku sól i pieprz. Zarabiamy masę. Z masy formujemy pulpeciki i obtaczamy je w mące. Na 12-15 minut przed końcem gotowania dodajemy pulpeciki do zupy.

Marchew wyjmujemy kroimy i dodajemy do zupy. Można też dodać kostkę bulionową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.