Drobiowe pulpety z cukinią i marchewką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gotowane pulpety na bazie mięsa drobiowego z dodatkiem cukinii i marchewki w sosie bazyliowym najbardziej smakują dzieciom.

Drobiowe pulpety z cukinią i marchewką

Składniki:

Drobiowe pulpety z cukinią i marchewką

Pulpety

Sos

  • 3/4 litra rosołu
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki mąki + odrobina wody

Sposób przygotowania:

Drobiowe pulpety z cukinią i marchewką
Cukinię myjemy i odcinamy końcówki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do mięsa mielonego dodajemy starte warzywa, jajko, bułkę tartą i bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy dowolnej wielkości pulpety i każdy dokładnie obtaczamy w mące.

Rosół doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niego startą na drobnych oczkach marchewkę i wrzucamy pulpety. Całość gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy posiekaną bazylię i zagęszczamy sos mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.

Doprawiamy do smaku solą.