Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pulpeciki z indyka z pieczoną dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpeciki idealnie sprawdzą się jako lekki oraz zdrowy obiad dla malutkich dzieci, ale zapewniam, że dorosłym także przypadną do gustu.

Pulpeciki z indyka z pieczoną dynią

Składniki:

Pulpeciki z indyka z pieczoną dynią

Około 8 sztuk:

  • 300g mięsa mielonego z indyka (użyłam gulaszowego; może być dowolne)
  • 3 łyżki puree z pieczonej dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szczypta tymianku (solidna)
  • 1 szczypta majeranku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z indyka z pieczoną dynią

Masa:

Pulpeciki z indyka z pieczoną dynią
Masę na pulpeciki należy doprawić wg własnego smaku.

Czosnek należy drobno posiekać.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie ze sobą połączyć.
Całość doprawić według własnego smaku.

Formowanie:

Pulpeciki z indyka z pieczoną dynią
Pulpeciki można formować o dowolnej wielkości.

Następnie z masy należy uformować kuleczki wielkością przypominające większego orzecha włoskiego.
Każdy pulpecik dokładnie obtoczyć w kaszy.

Gotowanie:

Pulpeciki z indyka z pieczoną dynią
Czas gotowania liczymy od momentu wypłynięcia ulpecików na powierzchnię wody.

Pulpeciki włożyć do wrzątku, dodać liście laurowe i gotować około 10-15.