juliet

juliet

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Pulpeciki z królika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dla lubiących pikanterie i wyraziste smaki

Pulpeciki z królika

Składniki:

Pulpeciki z królika

 

  • (na 4 porcje)
  • 400 g filetów z królika
  • cebula
  • 4-5 ząbkow czosnku
  • mąka razowa
  • olej/oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek , chilli, czubryca,maggi

 

  • sos: 4 pomidory, czosnek, sól, pieprz, łyżka koncentratu ,majeranek

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z królika
Królika przemielamy razem z cebulą i czosnkiem. Solimy, dodajemy pozostałe przyprawy , w szczególności nie oszczędzamy kminku. Skrapiamy maggi. Mase dzielimy na 4 czesci, obtaczamy w mące i formujemy na kształt wałeczka. Obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy łyżkę koncentratu, można dodać troszkę oliwy do smaku i doprawiamy czosnkiem, solą i majerankiem. Wlewamy sos do pulpecików i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż cały dom wypełni się aromatem . Proponuję podawać z brązowym ryżem i surówką z białej kapusty.