WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pulpeciki z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste pulpeciki z mięsa mielonego i tartej marchewki w aksamitnym sosie pomidorowym. Idealne do ziemniaków na obiad.

Pulpeciki z marchewką

Składniki:

Pulpeciki z marchewką

Pulpeciki

Sos

  • 2-3 litry bulionu
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z marchewką

Marchew

Pulpeciki z marchewką
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Mięso

Pulpeciki z marchewką
Mięso mielone wyrabiamy i dodajemy marchewkę

Mięso mielone wyrabiamy dokładnie z jajkami, bułką tartą, startą na tarce cebulką i przyprawami.

Dodajemy startą marchew.

Pulpeciki

Pulpeciki z marchewką
Z masy mięsnej z marchwią robimy pulpeciki.

Mokrymi dłońmi formujemy z masy małe pulpeciki.

Sos

Pulpeciki z marchewką
Pulpeciki gotujemy w sosie, na koniec dodając zaprawkę.

W garnku zagotowujemy bulion z koncentratem pomidorowym i wrzucamy pulpeciki.

Gotujemy, na koniec dodając zaprawkę z przesmażonej mąki z masłem, jeszcze chwilę gotujemy.