reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pulpeciki z okary

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna przekąska , która jako jedyną z soi lubi moja najmłodsza

Pulpeciki z okary Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpeciki z okary

 

  • 500g okary
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • łyżeczka zielonej czubrycy
  • łyżeczka suszonego czosnku1 jajko
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

  • Zamiennie
  • za zielona czubrycę można użyć przyprawy tzatziki
  • za okarę soję ugotowaną i zmielona ( szklanka)

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z okary
Do okary dodajemy przyprawy, bułkę tarta i jajko- dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min 30 minut. Po tym czasie mocno uciskając formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Jeżeli ciasto się rozpada dodajemy jeszcze bułki tartej. Mąkę rozrabiamy z wodą- musi wyjść zawiesina taka jak na naleśniki. Pulpeciki wkładamy do mąki, następnie do bułki tartej, dociskami i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoto na małym ogniu. Podajemy - na zimno z sosem czosnkowym - na ciepło z sosem np słodko kwaśnym (na zdjęciu)
Pulpeciki z okary
Jeżeli nie mamy okary to możemy namoczyć i ugotować szklankę soi
Pulpeciki z okary
Jeżeli ciasto podczas formowania sie rozpada trzeba dodać jeszcze trochę bułki tartej