Sposób przygotowania:
Pulpeciki z okary
Do okary dodajemy przyprawy, bułkę tarta i jajko- dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min 30 minut. Po tym czasie mocno uciskając formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Jeżeli ciasto się rozpada dodajemy jeszcze bułki tartej. Mąkę rozrabiamy z wodą- musi wyjść zawiesina taka jak na naleśniki. Pulpeciki wkładamy do mąki, następnie do bułki tartej, dociskami i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoto na małym ogniu. Podajemy - na zimno z sosem czosnkowym - na ciepło z sosem np słodko kwaśnym (na zdjęciu)
Babciagramolka
reanja
Okara to odpad/ produkt uboczny przy produkcji mleka sojowego i niestety nie można jej kupić tylko albo samemu zrobić albo zastosować ziarna soi
Soję moczymy i gotujemy, po czym mielimy w maszynce do mięsa.
Z mlekiem sojowym jest ciut więcej roboty i Ci którzy go nie używają/ nie lubią tylko niepotrzebnie się napracują, a smakuje tak samo:)