WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Pulpeciki z warzywami w dyniowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpeciki z natką pietruszki w aksamitnym sosie dyniowym, z dodatkiem czerwonej papryki i młodej cukinii.

Pulpeciki z warzywami w dyniowym sosie

Składniki:

Pulpeciki z warzywami w dyniowym sosie

Pulpeciki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sos

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z warzywami w dyniowym sosie

Pulpety

Pulpeciki z warzywami w dyniowym sosie
Pulpeciki powinny być bardzo małe i dość zwarte.

Mięso wyrabiamy dokładnie z namoczoną i odciśniętą z mleka bułką, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy i formujemy pulpeciki.

Cukinia

Pulpeciki z warzywami w dyniowym sosie
Wybieramy jak najcieńsze, bardzo młode cukinie.

Cukinie myjemy, usuwamy końcówki i kroimy na plasterki razem ze skórką.

Papryka

Pulpeciki z warzywami w dyniowym sosie
Możemy użyć też innych kolorów papryki dla koloru.

Czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Sos

Pulpeciki z warzywami w dyniowym sosie
Sos nie powinien być bardzo gęsty, ale mieć gładką konsystencję.

W garnku umieszczamy obraną i pokrojoną dynię, cebulkę i czosnek. Zalewamy bulionem i gotujemy. Blendujemy na gładko, doprawiamy i wrzucamy pulpeciki. Gotujemy na wolnym ogniu, pod koniec dodając paprykę i cukinie. Gotujemy jeszcze razem ok 15 minut, często mieszając.