Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 299]

Pulpeciki z kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pieczone pulpeciki z kaszy gryczanej, polane sosem z dodatkiem surówki są doskonałą propozycją na obiad.

Pulpeciki z kaszy gryczanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki z kaszy gryczanej

 

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 marchewki, 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1/4 oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z kaszy gryczanej
Kasze opłukać, zlać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ja gotowałam w grubym garnku więc wystarczyło 20 minut gotowania, potem kasza dochodziła w nagrzanym garnku. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę pokroić w kostkę. Udusić marchew, pietruszkę i cebulę na oleju przez około 15 minut.Połączyć kaszę z warzywami, dodać jajko i przyprawy. wymieszać, formować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podawać z sosem i surówką
Pulpeciki z kaszy gryczanej
Matchew i pietruszkę zetrzeć na trace, cebile pokroić
Pulpeciki z kaszy gryczanej
Kasza doskonale dochodzi, gdu gotuje się ja w grubym garnku
Pulpeciki z kaszy gryczanej
Warzywa uduszone na oleju przez około 15 minut
Pulpeciki z kaszy gryczanej
Pupeciki rozłozone i przygotowane do pieczenia