ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Schab pikantny do pieczywa z szybkowara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały domowy schab w pikantnej przyprawie do pieczywa przygotowany w szybkowarze jest idealny na każdą okazję.

Schab pikantny do pieczywa z szybkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab pikantny do pieczywa z szybkowara

 

Sposób przygotowania:

Schab pikantny do pieczywa z szybkowara
Świeży schab, duża porcja opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wsypać przyprawę pikantną do wieprzowiny, przyprawę w płynie, olej rzepakowy, pieprz mielony. Do miski włożyć schab i mocno natrzeć marynatą, schować do lodówki na całą noc.

Do garnka szybkowara włożyć smalec i stopić. Na gorący smalec włożyć schab z marynatą i z każdej strony mocno zrumienić.

Do schabu dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 50 minut.

Wystudzony schab wyjąć z szybkowara i kroić na cienkie plastry, wywar ze schabu wykorzystałam do kapusty duszonej z papryką.
Schab pikantny do pieczywa z szybkowara
Na smalcu schab zrumieniony smakuje najlepiej.
Schab pikantny do pieczywa z szybkowara
Jeśli schab jest mniejszy lub większy to czas gotowania skrócić lub wydłużyć.
Schab pikantny do pieczywa z szybkowara
Wywar ze schabu wykorzystać do wielu potraw.