Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 364]

Piersi z kurczaka z pieczarkami i garam masala

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak garam masala to jeden z bardziej znanych przykładów kuchni indyjskiej - o jego wyjątkowym smaku decyduje specyficzna mieszanka przypraw.

Piersi z kurczaka z pieczarkami i garam masala Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Piersi z kurczaka z pieczarkami i garam masala

 

  • 4 piersi z kurczaka (pokroić na większe kawałki)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 400 g pieczarek (pokroić w plastry)
  • 3 średnie cebule (pokroić w piórka)
  • 3 duże ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 200 g śmietany (30%)
  • 1 serek topiony śmietankowy (200 g. / 3 trójkąciki)
  • 3 łyżeczki garam masala (pasta)
  • 1 łyżeczka sambal oelek (pasta)
  • 3 łyżeczki zioła prowansalskie (suszone)
  • 2 łyżeczki słodka papryka (mielona)
  • 3 łyżeczki vegeta
  • 2 łyżeczki koperku (posiekać)
  • przyprawy: sól

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z pieczarkami i garam masala
► Pieczarki umyć, osuszyć, lekko posolić i podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Na innej patelni na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek i krótko razem podsmażyć. Na jednej z patelni połączyć pieczarki z cebulą i dobrze razem wymieszać.

► W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso z kurczaka przez około 10 minut. Następnie dodać cebulę z pieczakami, serek topiony, paprykę, zioła prowansalskie, sambal oelek, garam masala i dalej kontynuować duszenie. Później doprawić do smaku vegetą i solą, wlać śmietanę, domieszać koperek i dobrze wymieszać. Całość przykryć i odstawić na bok.
Piersi z kurczaka z pieczarkami i garam masala
Później doprawić do smaku vegetą i solą, wlać śmietanę, domieszać koperek i całość dobrze wymieszać.
Piersi z kurczaka z pieczarkami i garam masala
Mięso z kurczaka połączyć z cebulę, pieczakami i reszta składników i dalej kontynuować duszenie.
Piersi z kurczaka z pieczarkami i garam masala
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso z kurczaka przez około 10 minut.
Piersi z kurczaka z pieczarkami i garam masala
Na patelni podsmażyć pieczarki i cebulę i dobrze razem wymieszać.
Piersi z kurczaka z pieczarkami i garam masala
Składniki oczyścić, umyć pod bieżacą wodą i osuszyć - mięso pokroić w kawałki.