Sposób przygotowania:
Pulpeciki z włoszczyzną i kapustą
Karkówkę lub inne mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Kapustę biała siekamy drobno. Włoszczyzną i kapustę blanszujemy. Odcedzamy i dodajemy do mięsa mielonego. Cebulkę 1 szt siekamy i podsmażamy na 1 łyżce masła. Dodajemy do mięsa z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i wrabiamy masę mięsną. Formujemy pulpety. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy do połowy bulionem drobiowym lub warzywnym. Do garnka wlewamy pomidory z kartonu, cebulę siekamy i podsmażamy na maśle dodajemy do pomidorów zagotowujemy. Miksujemy aby zmiksować cebulkę. Doprawiamy bulionem solą i pieprzem. Dodajemy zioła prowansalskie. Gotujemy i zaprawiamy śmietaną 30 procent. Pulpety wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 30 min. Podajemy z sosem pomidorowym.