Sposób przygotowania:
Pulpety drobiowo- kuskusowe z parowaru:
Mięso zmielić .Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać wszystkie składniki .Uformować 10 pulpetów. Ułożyć je w parowacze ( na dolnym poziomie ) i gotować 30 minut.
W tym czasie kiedy pulpety się gotują rozpuścić w garnuszku masło i wsypać koperek. Mieszając obsmażać 1 minutę . Dodać mąkę i zamieszać. Wlać śmietankę i wrzucić rozdrobniony serek topiony. Podgrzewać na małym gazie aż sos się zagęści , a serek rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobina sosu , wlać do garnuszka i wymieszać. Doprawić sos sokiem z cytryny, sola i cukrem do smaku .
Podawać pulpety z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze , delikatnie polane sosem.
W tym czasie kiedy pulpety się gotują rozpuścić w garnuszku masło i wsypać koperek. Mieszając obsmażać 1 minutę . Dodać mąkę i zamieszać. Wlać śmietankę i wrzucić rozdrobniony serek topiony. Podgrzewać na małym gazie aż sos się zagęści , a serek rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobina sosu , wlać do garnuszka i wymieszać. Doprawić sos sokiem z cytryny, sola i cukrem do smaku .
Podawać pulpety z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze , delikatnie polane sosem.
IwonaF
Babciagramolka
Dzięki Iwonko. Zgadza się .
Do Wszystkich czytających - kuskus do farszu trzeba najpierw zalać wrzątkiem żeby napęczniał.