Sposób przygotowania:
Pulpety w sosieETAP 1:
Mięso wieprzowe zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa wbić jajko, wsypać kaszę manną, przyprawić ok. 0,5 łyżeczki soli, szczyptą pieprzu ziołowego i pieprzu czarnego.
Mięso wyrobić ręką na jednolitą masę. Z wyrobionego mięsa formować pulpety dowolnej wielkości i obtaczać je w mące pszennej. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić na kawałki.
Wrzucić o garnka. Wlać ok. 3-4 szkl. wody. Dodać pokrojoną natkę pietruszki i pora. Włożyć listek laurowy i zagotować. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Zaprawić koncentratem pomidorowym, doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem i gotować kilka minut. Następnie wyjąć listek laurowy i zblendować wszystko na sos. Sos ponownie ustawić na gazie i zagotować. Wrzucić pulpety.
Gotować aż pulpety będą ugotowane. Czas zależy od wielkości pulpetów. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.