Sposób przygotowania:
Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Następnie, małymi porcjami, dodawać cukier, żółtka. Na koniec wsypać mąki i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowany biszkopt piec w ok. 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
W międzyczasie zagotować 250 ml, do gorącej wody wsypać 2 galaretki cytrynowe, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy biszkopt już się upiecze, odłożyć go na bok. W tym czasie zaś przygotować masę śmietanową.
Zimną śmietanę ubić do uzyskania piany. Nie ubijać dłużej niż to konieczne, bo utworzą się grudki masła. Do ubitej piany wlać ostudzone galaretki. Jeśli będą nawet letnie, śmietana się zwarzy. (Ja wrzucam do galaretek ok. 4 kostek lodu, mieszam do rozpuszczenia i dopiero takie wlewam do śmietany). Dodać sok z cytryny i startą skórkę. Masę delikatnie wymieszać. Wlać na ostudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki.
Następnie w 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę jagodową. Dodać do niej jagody wraz z ich sokiem, wymieszać, ostudzić, włożyć do lodówki. Gdy bita śmietana na cieście będzie już zwarta, a galaretka jagodowa będzie prawie tężeć, wlać ją na śmietanę. Całość włożyć do lodówki na min. 2 godziny.
Tak przygotowany biszkopt piec w ok. 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
W międzyczasie zagotować 250 ml, do gorącej wody wsypać 2 galaretki cytrynowe, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy biszkopt już się upiecze, odłożyć go na bok. W tym czasie zaś przygotować masę śmietanową.
Zimną śmietanę ubić do uzyskania piany. Nie ubijać dłużej niż to konieczne, bo utworzą się grudki masła. Do ubitej piany wlać ostudzone galaretki. Jeśli będą nawet letnie, śmietana się zwarzy. (Ja wrzucam do galaretek ok. 4 kostek lodu, mieszam do rozpuszczenia i dopiero takie wlewam do śmietany). Dodać sok z cytryny i startą skórkę. Masę delikatnie wymieszać. Wlać na ostudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki.
Następnie w 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę jagodową. Dodać do niej jagody wraz z ich sokiem, wymieszać, ostudzić, włożyć do lodówki. Gdy bita śmietana na cieście będzie już zwarta, a galaretka jagodowa będzie prawie tężeć, wlać ją na śmietanę. Całość włożyć do lodówki na min. 2 godziny.