Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie chrzanowymPrzygotowanie pulpetów
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Kajzerkę namaczamy w mleku.
Mięso przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą kajzerkę, cebulę, musztardę i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy pulpety (u mnie wyszło 6). Pulpety obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na oleju.
Przygotowanie sosu
Marchewkę z bulionu kroimy w półplasterki.
Do bulionu dodajemy chrzan i śmietanę, podgrzewamy, dodajemy sól i pieprz. Do sosu wrzucamy marchewkę i pulpety, podgrzewamy 15 minut. Następnie sos zagęszczamy mąką.
Przed podaniem pulpety polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - idealnie sprawdzi się kasza, ale pulpety można też podać z makaronem, ziemniakami lub ryżem.