Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie szpinakowym
PULPETY: karczek zmielić na średnich oczkach maszynki do mielenia mięsa. Cebulę, drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju i odstawić do przestygnięcia.
Do mięsa dodać przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, zimną wodę i przyprawy. Całość bardzo starannie wyrobić.
Następnie formować niewielkie pulpety i smażyć je na rozgrzanym olejem. Usmażone przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 100°C piekarnika, aby na czas przygotowania sosu nie ostygły.
SOS SZPINAKOWY: na patelni rozgrzać masło i olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i usmażyć ją na lekko złoty kolor. Dodać mrożony szpinak i smażyć często mieszając do odparowania.
Dodać rozgniecione ząbki czosnku i mieszając smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wlać śmietanę, dodać pulpety i razem przez chwilę gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
Pulpety w sosie szpinakowym podawać z ugotowanym al dente makaronem fettuccine.
Do mięsa dodać przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, zimną wodę i przyprawy. Całość bardzo starannie wyrobić.
Następnie formować niewielkie pulpety i smażyć je na rozgrzanym olejem. Usmażone przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 100°C piekarnika, aby na czas przygotowania sosu nie ostygły.
SOS SZPINAKOWY: na patelni rozgrzać masło i olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i usmażyć ją na lekko złoty kolor. Dodać mrożony szpinak i smażyć często mieszając do odparowania.
Dodać rozgniecione ząbki czosnku i mieszając smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wlać śmietanę, dodać pulpety i razem przez chwilę gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
Pulpety w sosie szpinakowym podawać z ugotowanym al dente makaronem fettuccine.