anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pulpety w sosie szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Makaron podany z wieprzowymi pulpetami z aromatycznym sosem szpinakowym, to pomysł na szybki i niebanalny obiad.

Pulpety w sosie szpinakowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie szpinakowym

 

  • PULPETY:
  • karczek wieprzowy - 1/2 kg
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • jajko – 1 szt.
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • sól morska – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1/3 łyżeczki
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy – 1/2 łyżeczki
  • zimna woda - 1/4 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie szpinakowym
PULPETY: karczek zmielić na średnich oczkach maszynki do mielenia mięsa. Cebulę, drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju i odstawić do przestygnięcia.

Do mięsa dodać przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, zimną wodę i przyprawy. Całość bardzo starannie wyrobić.

Następnie formować niewielkie pulpety i smażyć je na rozgrzanym olejem. Usmażone przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 100°C piekarnika, aby na czas przygotowania sosu nie ostygły.

SOS SZPINAKOWY: na patelni rozgrzać masło i olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i usmażyć ją na lekko złoty kolor. Dodać mrożony szpinak i smażyć często mieszając do odparowania.

Dodać rozgniecione ząbki czosnku i mieszając smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wlać śmietanę, dodać pulpety i razem przez chwilę gotować, aż sos lekko zgęstnieje.

Pulpety w sosie szpinakowym podawać z ugotowanym al dente makaronem fettuccine. 
Pulpety w sosie szpinakowym
Drobno pokrojona cebula usmażona na oleju.
Pulpety w sosie szpinakowym
Uformowane pulpeciki usmażyć na patelni.
Pulpety w sosie szpinakowym
Z mrożonego szpinaku i śmietany przygotować sos.
Pulpety w sosie szpinakowym
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody.

Tagi:

danie mięso