WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 468]

Pulpety w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety wieprzowe w delikatnym sosie pomidorowym z marchewką, porem i selerem oraz pietruszką. Pyszny obiad dla dorosłych i dzieci.

Pulpety w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie

 

  • ok. 500g mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • ok. 3 płaskie łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
  • mąka do obtaczania pulpetów
  • 1-2 marchewki
  • 0,5 pietruszki
  • kawałeczek selera
  • natka pietruszki
  • kawałek zielonej części pora
  • listek laurowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie

ETAP 1:

Mięso wieprzowe zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa wbić jajko, wsypać kaszę manną, przyprawić ok. 0,5 łyżeczki soli, szczyptą pieprzu ziołowego i pieprzu czarnego.

Mięso wyrobić ręką na jednolitą masę. Z wyrobionego mięsa formować pulpety dowolnej wielkości i obtaczać je w mące pszennej. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić na kawałki.

Wrzucić o garnka. Wlać ok. 3-4 szkl. wody. Dodać pokrojoną natkę pietruszki i pora. Włożyć listek laurowy i zagotować. Gotować aż warzywa będą miękkie.

Zaprawić koncentratem pomidorowym, doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem i gotować kilka minut. Następnie wyjąć listek laurowy i zblendować wszystko na sos. Sos ponownie ustawić na gazie i zagotować. Wrzucić pulpety.

Gotować aż pulpety będą ugotowane. Czas zależy od wielkości pulpetów. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Pulpety w sosie
Surowe pulpety wrzucone do sosu pomidorowego
Pulpety w sosie
Zblendowany sos pomidorowo - warzywny przed dodaniem pulpetów
Pulpety w sosie
Pokrojone warzywa ugotowane w wodzie zaprawione koncentratem pomidorowym
Pulpety w sosie
Uformowane pulpety wieprzowe obtoczone w mące