Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 621]

Pulpety w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety z małym wielkanocnym akcentem (bo w końcu Wielkanoc smakuje chrzanem) to moja propozycja na szybki i smaczny obiad. Pulpety w sosie chrzanowym idealnie komponują się z kaszą.

Pulpety w sosie chrzanowym

Składniki:

Pulpety w sosie chrzanowym

Na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ostra papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia

Na sos:

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie chrzanowym

Przygotowanie pulpetów

Pulpety w sosie chrzanowym
Z masy mięsnej formujemy i smażymy 6 pulpetów

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Kajzerkę namaczamy w mleku.

Mięso przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą kajzerkę, cebulę, musztardę i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy pulpety (u mnie wyszło 6). Pulpety obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na oleju.

Przygotowanie sosu

Pulpety w sosie chrzanowym
Przygotowujemy sos chrzanowy, w którym podgrzewamy pulpety

Marchewkę z bulionu kroimy w półplasterki.

Do bulionu dodajemy chrzan i śmietanę, podgrzewamy, dodajemy sól i pieprz. Do sosu wrzucamy marchewkę i pulpety, podgrzewamy 15 minut. Następnie sos zagęszczamy mąką.

Przed podaniem pulpety polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - idealnie sprawdzi się kasza, ale pulpety można też podać z makaronem, ziemniakami lub ryżem.