EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Pulpety w sosie meksykańskim

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach, pachnące kolendrą soczyste pulpeciki otoczone wyrazistym, pikantnym sosem o smaku całego Meksyku, na bazie pomidorów, mieszanki rozmaitych papryk i czerwonej fasoli to świetna propozycja rozgrzewają

Pulpety w sosie meksykańskim

Składniki:

Pulpety w sosie meksykańskim

 

  • Pulpety:
  • 400g mięsa z łopatki
  • 100g surowego boczku
  • 300g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki kolendry w ziarnach
  • mąka do obtoczenia kotlecików
  • 1,5l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

 

  • Sos meksykański:
  • 500g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki mąki pszennej + 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie meksykańskim

Pulpety:

Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso z łopatki, boczek, fileta i zeszkloną cebulę z czosnkiem zmielić maszynką do mielenia, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki, utartą w moździerzu kolendre i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka.

Sos meksykański:

Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kukurydzę i fasolę odsączyć zalewy. Bulion od gotowania pulpetów ponownie zagotować, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, passatę pomidorową, ostrą paprykę, słodką paprykę, całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Następnie dodać czerwoną i żółtą paprykę pokrojoną w kostkę, drobno posiekaną papryczkę jalapeno, kukurydzę i fasolę z puszki. Sos gotować około 10 minut, zagęścić mąką wymieszaną z wodą i doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 3:

Do gotowego sosu meksykańskiego z powrotem wrzucić pulpety i gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.
Gotowe pulpeciki posypać natką z pietruszki i podawać z ryżem.