Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne dodanie do przygotowanie dosłownie z godzinkę. Bardzo aromatyczne i sycące. Idealne na zimne dni. Danie można przygotować dzień wcześniej i odgrzać. Danie można również mrozić.

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami

Składniki:

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami

Składniki:

  • 50 dag surowej szynki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 25 dag pieczarek
  • 500 g przecieru pomidorowego ( użyłam takiego w kartoniku )
  • sól do smaku
  • olej
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • papryka słodka mielona według uznania
  • czosnek suszony według uznania
  • pomidory suszone według uznania ( przyprawa )
  • 20 dag sera żółtego w kawałku
  • 25 dag makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami

Przygotowanie składników, oraz smażenie cebuli i czosnku:

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami
Smażenie cebulki i czosnku. Przygootwanie składników.

Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, kroimy i mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy aż będę szkliste. Cały czas mieszamy.

Smażenie:

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami
Do przesmażonych składników dodojemy mięso mielone.

Następnie dodajemy mięso mielone i ponownie przesmażamy często mieszając.

Duszenie do miękkości:

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami
Następnie dusimy z resztą przygotowanych składników.

Do przesmażonych składników dodajemy marchewkę, pieczarki i przecier pomidorowy, całość dusimy do miękkości wszystkich składników. Ewentualnie można podlać gorącą wodą, a na koniec wodę odparować.

Przyprawianie:

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami
Następnie sos przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.

Gotowy sos przyprawiamy ziołami i przyprawami.

Z makaronem:

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami
Do sosu dodajemy ugotowany wcześniej makaron spaghetti.

Makaron gotujemy z odrobiną oleju w osolonej wodzie. Miękki odcedzamy i dodajemy do sosu mięsnego.

Mieszanie:

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami
Całość dokładnie mieszamy.

Dokładnie mieszamy.

Podanie:

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami
Danie podajemy na goraco, posypane serem żółtym i udekorowane natką.

Gotowe danie podajmy posypane startym na małych oczkach serem żółtym i udekorowane natką pietruszki.