kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 749]

Pulpety w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne gotowane pulpety w sosie pomidorowym. Smakują zarówno dobrze z ziemniakami jak i z makaronem. Polecam.

Pulpety w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki na pulpety

  • 25 dag. mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Składniki na sos

  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym
Do miski wkładamy wszystkie składniki na pulpety. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. smażymy na rozgrzanym oleju i przestudzoną dodajemy do masy mięsnej, formujemy pulpety.

Do gotującej się wody w garnku, dodajemy koncentrat pomidorowy, wkładamy pulpety, gotujemy około 30 - 40 minut ( czas gotowania zależy od wielkości pulpetów ). W międzyczasie mieszamy mąkę z wodą. 

Sos uzupełniamy do 2 szklanek płynu, dodajemy przyprawy i wlewamy wodę z mąką, gotujemy przez chwilę.
Pulpety w sosie pomidorowym
Obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię
Pulpety w sosie pomidorowym
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę na szklisty kolor
Pulpety w sosie pomidorowym
Do masy mięsnej dodajemy przesmażoną cebulę
Pulpety w sosie pomidorowym
Z masy mięsnej formujemy pulpety i wkładamy do garnka

Tagi:

mięso danie