Sposób przygotowania:
Knedle serowe z truskawką
Świeży niekwaśny ser przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z kaszą manną i pozostawić na pół godziny.
Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, ser, utrzeć na gładką masę.
Ubić pianę z białek, wymieszać z masą serową.
Na blat rozsypać sporo mąki, lekko wilgotną łyżką nabierać ciasto i w odstępach kłaść na mąkę.
Na każdą porcję kłaść umytą i osuszoną truskawkę i formować w mące gałki, mnie wychodzi 14-15 sztuk.
Najpierw zrobić i ugotować jeden knedel, jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dopiero dodać maksymalnie 2-3 łyżki mąki.
Partiami wrzucać knedle na wrzącą osoloną wodę, delikatnie gotować od wypłynięcia około 10 minut.
Podawać z jogurtem naturalnym i cukrem cynamonowym, lub gęstą słodką śmietanką.
Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, ser, utrzeć na gładką masę.
Ubić pianę z białek, wymieszać z masą serową.
Na blat rozsypać sporo mąki, lekko wilgotną łyżką nabierać ciasto i w odstępach kłaść na mąkę.
Na każdą porcję kłaść umytą i osuszoną truskawkę i formować w mące gałki, mnie wychodzi 14-15 sztuk.
Najpierw zrobić i ugotować jeden knedel, jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dopiero dodać maksymalnie 2-3 łyżki mąki.
Partiami wrzucać knedle na wrzącą osoloną wodę, delikatnie gotować od wypłynięcia około 10 minut.
Podawać z jogurtem naturalnym i cukrem cynamonowym, lub gęstą słodką śmietanką.