CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Knedle serowe z truskawką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis pochodzi do moje babci Marysi. Ja czasami robię je na margarynie, babcia by się załamała, u niej zawsze było świeżo robione masło.

Knedle serowe z truskawką

Składniki:

Knedle serowe z truskawką

knedle

na wierzch

  • jogurt naturalny
  • cukier cynamonowy lub drobny cukier trzcinowy + cynamon
  • lub gęsta słodka śmietanka

Sposób przygotowania:

Knedle serowe z truskawką
Świeży niekwaśny ser przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z kaszą manną i pozostawić na pół godziny.

Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, ser, utrzeć na gładką masę.

Ubić pianę z białek, wymieszać z masą serową.

Na blat rozsypać sporo mąki, lekko wilgotną łyżką nabierać ciasto i w odstępach kłaść na mąkę.

Na każdą porcję kłaść umytą i osuszoną truskawkę i formować w mące gałki, mnie wychodzi 14-15 sztuk.

Najpierw zrobić i ugotować jeden knedel, jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dopiero dodać maksymalnie 2-3 łyżki mąki.

Partiami wrzucać knedle na wrzącą osoloną wodę, delikatnie gotować od wypłynięcia około 10 minut. 

Podawać z jogurtem naturalnym i cukrem cynamonowym, lub gęstą słodką śmietanką.