Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 360]

Pulpety w sosie pomidorowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ulubione danie nie tylko przez dzieci. Ja najczęściej pulpety w sosie pomidorowym podaję w towarzystwie makaronu spaghetti.

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym
Suchą kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulkę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, wystudzić. Do mięsa dodać odcedzoną kajzerkę, cebulkę, wbić jajko i doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrobić mięso, wymieszać na jednolitą masę i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Pulpety obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Zalać rosołem lub wywarem. Dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz do smaku.

Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby dolać trochę rosołu lub wody.