WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Pulpety w sosie serowo-śmietanowo-jarzynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety wieprzowe delikatnie doprawione w sosie warzywnym z serkiem topionym, śmietaną i odrobiną musztardy.

Pulpety w sosie serowo-śmietanowo-jarzynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie serowo-śmietanowo-jarzynowym

 

  • Ok. 700 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soli do mięsa + do sosu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego do mięsa + do sosu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 150 ml zimnej wody
  • 3 marchewki
  • 0,5 pora
  • 1 pietruszka
  • Koperek
  • 1 serek topiony naturalny
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie serowo-śmietanowo-jarzynowym

ETAP 1:

Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać jajko, sól, pieprz, majonez, bułkę tartą i wodę i dobrze wyrobić na jednolitą masę mięsną. Z masy formować kulki i obtoczyć je w mące pszennej.

Warzywa obrać, umyć, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą. Dodać listek, ziele angielskie, posiekany koperek i masło. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Dodać serek topiony, musztardę i śmietanę. Gotować dalej, aż serek się rozpuści. Wyjąć listek i ziela i zblendować.

Do zmiksowanego sosu wrzucić pulpety i gotować ok. 20 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Pulpety w sosie serowo-śmietanowo-jarzynowym
Uformowane pulpety włożone do zblendowanego sosu
Pulpety w sosie serowo-śmietanowo-jarzynowym
Pulpeciki wieprzowe uformowane i obtoczone w mące
Pulpety w sosie serowo-śmietanowo-jarzynowym
Wyrobiona w misce masa mięsna na pulpeciki
Pulpety w sosie serowo-śmietanowo-jarzynowym
Warzywa pokrojone i zalane wodą z dodatkiem przypraw i masła