Sposób przygotowania:
Lasagne bologneseETAP 1:
Przygotowujemy sos mięsno - pomidorowy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso, smażymy. Dodajemy sól, pieprz, oregano i passatę pomidorową. Podgrzewamy, redukując sos. Sos doprawiamy do smaku.
ETAP 2:
Makaron lasagne gotujemy przez 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie.
ETAP 3:
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku roztapiamy masło, smażymy na nim mąkę, wlewamy mleko. Podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładki sos.
Sos doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i suszoną natką pietruszki.
ETAP 4:
Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pierwszą partię płatów lasagne, układając je tak, aby lekko nachodziły na siebie.
Na makaronie rozprowadzamy warstwę sosu, posypujemy ją porcją startego sera (ja zrobiłam 5 przełożeń). Na wierzch wykładamy beszamel. Pieczemy ok. 35 min. w 180 st. C.