Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1029]

Lasagne bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Płaty makaronu przełożone sosem mięsno-pomidorowym oraz serem żółtym, zapieczone pod sosem beszamelowym - oto lasagne bolognese, czyli jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej.

Lasagne bolognese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne bolognese

 

Sposób przygotowania:

Lasagne bolognese

ETAP 1:

Przygotowujemy sos mięsno - pomidorowy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso, smażymy. Dodajemy sól, pieprz, oregano i passatę pomidorową. Podgrzewamy, redukując sos. Sos doprawiamy do smaku.

ETAP 2:

Makaron lasagne gotujemy przez 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie.

ETAP 3:

Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku roztapiamy masło, smażymy na nim mąkę, wlewamy mleko. Podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładki sos.
Sos doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i suszoną natką pietruszki.

ETAP 4:

Lasagne bolognese
Płaty makaronu przekładamy sosem mięsno - pomidorowym

Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pierwszą partię płatów lasagne, układając je tak, aby lekko nachodziły na siebie.

Na makaronie rozprowadzamy warstwę sosu, posypujemy ją porcją startego sera (ja zrobiłam 5 przełożeń). Na wierzch wykładamy beszamel. Pieczemy ok. 35 min. w 180 st. C.