Sposób przygotowania:
Burgery Eli z botwinkąprzygotowanie składników
Ilość kaszy odmierzyć. Do garnka wlać dwa razy tyle wody co objętość kaszy i zagotować. Wrzątek posolić i wsypać kaszę. Kaszę gotować na małym ogniu aż cała woda wyparuje i ostudzić.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Liście i łodygi botwinki opłukać, osuszyć i pokroić. Buraczki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Do dużej miski włożyć kaszę, mięso, kiełbasę, botwinkę, cebulę, czosnek i jajka. Dodać przyprawę do mięs, sól. pieprz i całość wymieszać.
przygotowanie burgerów
Z przygotowanej masy uformować duże burgery i włożyć je do lodówki na trzy godziny.
przygotowanie burgerów cd
Na gorący ruszt grilla położyć folię aluminiową i nakłuć ją nożem w kilku miejscach. Na folii położyć burgery i grillować aż się zrumienią.
przygotowanie burgerów cd
Burgery odwrócić na drugą stronę i położyć na nich po dwa plastry sera salami. grillować burgery aż spód się zrumieni i ser się roztopi.
podawanie
Burgery można podawać same z sosem. Można je też podawać z bułkami, sosem, zieloną sałatą i pomidorami. Smacznego!