kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Gołąbki z mięsem i mieszanką ryżową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne gołąbki. Przygotowane z mięsem wieprzowym i mieszanki ryżowej, zawinięte w liście młodej kapusty. Polecam.

Gołąbki z mięsem i mieszanką ryżową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z mięsem i mieszanką ryżową

Składniki na farsz :

  • 2 woreczki ( 80 g każdy ) mieszanki ryżowej ( ryż, vermicelli, groszek, marchew, bazylia )
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka z dużym czubkiem ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki :

  • 6 dużych liści z młodej kapusty
  • 1 l wody - do gotowania gołąbków
  • 3 łyżki domowego ketchupu z dyni
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • woda do gotowania mieszanki ryżowej
  • woda do gotowania kapusty

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i mieszanką ryżową
Mieszankę ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody, studzimy.

Liście kapusty sparzamy w gotującej się wodzie. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy.

W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju.

Do miski wkładamy składniki na farsz i dokładnie mieszamy, dzielimy na 6 porcji. Farsz ciasno zawijamy w liście kapusty, gołąbki przekładamy do garnka na silikonową podstawkę ( lub wykładamy liśćmi kapusty ). Wlewamy wodę i gotujemy przez około 50 minut. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, zagotowujemy.

W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i dolewamy do garnka, zagotowujemy.
Gołąbki z mięsem i mieszanką ryżową
Składniki na farsz wkładamy do miski i mieszamy.
Gołąbki z mięsem i mieszanką ryżową
Farsz zawijamy w sparzone liście kapusty.
Gołąbki z mięsem i mieszanką ryżową
Wszystkie gołąbki przygotowane do gotowania.
Gołąbki z mięsem i mieszanką ryżową
Gołąbki przekładamy do garnka z silikonową podstawką.