Sposób przygotowania:
Pulpety wieprzowe z warzywami w pomidorowym sosie
Zmieloną łopatkę i szynkę dać do miski, dodać moczoną w wodzie bułkę i z wody odciśniętą, posiekaną cebulę, kucharka, pieprz mielony, kaszę manną, włoszczyznę startą na tarce grubsze oczka, jajka i wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową, zagotować, zwilżonymi w wodzie rękoma formować okrągłe pulpety nie za duże, obtaczać w mące pszennej.
Pulpety wkładać do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 20 minut, po tym czasie wyjąć pulpety na talerz.
Do wywaru wlać sok pomidorowy, dodać sól, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty.
Śmietanę, wodę, mąkę pszenną wymieszać aby nie było grudek, wlać do gotującego wywaru, mieszać do zagęszczenia sosu.
Do sosu włożyć pulpety i gotować z 2 minuty.
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową, zagotować, zwilżonymi w wodzie rękoma formować okrągłe pulpety nie za duże, obtaczać w mące pszennej.
Pulpety wkładać do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 20 minut, po tym czasie wyjąć pulpety na talerz.
Do wywaru wlać sok pomidorowy, dodać sól, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty.
Śmietanę, wodę, mąkę pszenną wymieszać aby nie było grudek, wlać do gotującego wywaru, mieszać do zagęszczenia sosu.
Do sosu włożyć pulpety i gotować z 2 minuty.