Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pulpety z kukurydzą w sosie marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pulpeciki z gładkim marchewkowym sosem. Słodycz warzyw sprawia, że danie jest dobre także dla dzieci.

Pulpety z kukurydzą w sosie marchewkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z kukurydzą w sosie marchewkowym

 

  • PULPETY:
  • 70 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 bułeczki kajzerki
  • 1/2 szklanki kukurydzy

 

  • SOS:
  • 3 duże marchewki
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z kukurydzą w sosie marchewkowym
Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko. Dodać kukurydzę i pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Formować kuleczki i smażyć je na rumiano. Marchewkę ugotować i zmiksować blenderem. W garnku pulpeciki zalać wodą i gotować 10 minut. Dodać zmiksowaną marchewkę, natkę pietruszki, doprawić i zagotować. Dodać śmietanę. Nie ma potrzeby dodatkowego zagęszczania. Ziemniaki ugotować, dodać masło. Położyć na talerz, posypać koperkiem. Dołożyć pulpeciki razem z sosem. Smacznego!
Pulpety z kukurydzą w sosie marchewkowym
Pulpety zalewamy wodą i gotujemy ok 10minut.
Pulpety z kukurydzą w sosie marchewkowym
Zmiksowaną marchewkę dodajemy do pulpetów.
Pulpety z kukurydzą w sosie marchewkowym
Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.
Pulpety z kukurydzą w sosie marchewkowym
Ziemniaki ugotować i do gorących dodać masło.