beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Pulpety z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pulpety w warzywnym towarzystwie

Pulpety z warzywami

Składniki:

Pulpety z warzywami

 

  • 30 dag fasolki szparagowej
  • mała cukinia
  • 2-3 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki koncentratu
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 kajzerka
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 szklanka mleka

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z warzywami
Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do miski i dodać odciśniętą bułkę. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Doprawić do smaku przyprawami i wyrobić. Zagotować wodę z kostką rosołową. Z mięsa formować pulpeciki. Obtaczać w mące. Wrzucać na wrzątek i wolno gotować 10-15 minut. Wyjąć pulpety i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Fasolkę oczyścić, obciąć końce, wypłukać i wrzucić do garnka z wodą. Chwilę gotować. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dołożyć marchew i chwilę dusić. Podlać bulionem, w którym gotowały się pulpety. Dołożyć pokrojoną cukinię. Wymieszać i dusić do miękkości. Odlać 3-4 szklanki pozostałego bulionu i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dodać uduszone warzywa, ugotowaną fasolkę i kostkę rosołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos można zagęścić łyżką mąki. Pulpety ułożyć na półmisku. Obłożyć gorącymi warzywami. Polać sosem i obsypać natką pietruszki.