Sposób przygotowania:
klopsy, pulpety z warzywami
Umyć i zmielić mięso razem z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pietruszkę na mniejszych a ziemniaki zetrzeć na miazgę. Wszystko połączyć.Dodać jajko i resztę przypraw(knor i majeranek).Dokładnie wymieszać.Jeżeli masa mięsna jest zbyt rzadka dodać 2 łyżki bułki tartej. Uformować pulpety (kopiasta łyżka stołowa), obtoczyć w bułce tartej (świetnie nadaje się do tego mała miseczka), spłaszczyć je. Pulpety zarumienić z obu stron na złoto na rozgrzanej oliwie.Przełożyć do gotującej się wody z warzywami.Woda powinna zakrywać całe pulpety na ok 1 cm , nie więcej. Gotować ok 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Pulpety podawać z ziemniakami, kaszami, zupami. Wywar z pulpetów jest wyśmienitą bazą do zrobienia pysznych sosów poprzez zagęszczenie mąką i śmietaną, dodanie koperku,chrzanu, przecieru pomidorowego itp. smacznego