olusia18

olusia18

Kucharz
[Przepisów: 9]

Pulpety z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pulpety są łatwe i wszystkim smakują.

Pulpety z warzywami

Składniki:

Pulpety z warzywami

 

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1\2 kg. kapusty włoskiej lub pekińskiej
  • szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 kg. mielonego mięsa
  • 2 kostki rosołowe
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pulpety z warzywami
1. Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki i pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i kapustę siekamy. Dodajemy rozgniecony czosnek, mieszamy.
2. Do warzyw dodajemy:bułkę tartą , mięso, jajka, przyprawy do smaku i ponownie dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Formujemy w dłoni niewielkie pulpety i obtłaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
3. Kostki rosołowe zagotowujemy w garnku z wodą. Na wrzący rosół wrzucamy usmażone pulpety i chwilę gotujemy na małym ogniu, uważając, by sienie rozpadły. Na koniec doprawiamy koncentratem pomidorowym i zagęszczamy łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody.
Rady:
aby kapusta nie włoska nie była zbyt twarda, przed poszatkowaniem można ją obgotować.