Sposób przygotowania:
Pulpety z warzywami
1. Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki i pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i kapustę siekamy. Dodajemy rozgniecony czosnek, mieszamy.
2. Do warzyw dodajemy:bułkę tartą , mięso, jajka, przyprawy do smaku i ponownie dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Formujemy w dłoni niewielkie pulpety i obtłaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
3. Kostki rosołowe zagotowujemy w garnku z wodą. Na wrzący rosół wrzucamy usmażone pulpety i chwilę gotujemy na małym ogniu, uważając, by sienie rozpadły. Na koniec doprawiamy koncentratem pomidorowym i zagęszczamy łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody.
Rady:
aby kapusta nie włoska nie była zbyt twarda, przed poszatkowaniem można ją obgotować.
2. Do warzyw dodajemy:bułkę tartą , mięso, jajka, przyprawy do smaku i ponownie dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Formujemy w dłoni niewielkie pulpety i obtłaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
3. Kostki rosołowe zagotowujemy w garnku z wodą. Na wrzący rosół wrzucamy usmażone pulpety i chwilę gotujemy na małym ogniu, uważając, by sienie rozpadły. Na koniec doprawiamy koncentratem pomidorowym i zagęszczamy łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody.
Rady:
aby kapusta nie włoska nie była zbyt twarda, przed poszatkowaniem można ją obgotować.