Sposób przygotowania:
Pulpety gotowane z warzywami
Cebule obrać i pokroić w kawałki zalać wodą gorącą wymieszaną z sokiem cytryny i odstawić na ok 15 min. Do miski wkładamy mięso i dodajemy, jajko i kromkę bagietki, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku i odsączyliśmy. Dodajemy vegetę, pieprz mielony, majeranek i dokładnie wymieszać. Odsączyć cebulę dodać do całości, wymieszać i odstawić na jakieś 30 min. Przygotować sos: Rozpuścić margarynę na patelni i dodać cebulę obraną i pokrojoną w paski. Jak będzie cebula już zeszklona dodajemy papryki umyte i pokrojone w kawałki, marchewki obrane i pokrojone w krążki. Podsmażyć ciągle mieszając. Dodać pomidora w kawałkach i na koniec pieczarki pokrojone w kawałki. Dokładnie podsmażyć ciągle mieszając. Dodać pieprz mielony. Rozpuścić kostkę rosołową w 1 szklance wody ciepłej zalać warzywa, dusić około 20 min. Na koniec spróbować i dodać soli jeżeli trzeba. Z mięsa przygotowanego robimy kulki i wkładamy do garnka, zagotować chwile i odwrócić kulki przykryć i gotować na małym gazie około 30 min. Można podawać z ryżem, kaszami...
Sarenka