iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Pulpety gotowane z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pulpety gotowane z warzywami, które są smaczniejsze na drugi dzieñ

Pulpety gotowane z warzywami

Składniki:

Pulpety gotowane z warzywami

 

  • 0,5kg mięso mielone (wołowe i wieprzowe)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 jajko
  • 1 kromka bułki bagietki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gorącej
  • majeranek, Vegeta, pieprz mielony
  • sok z 1/2 cytryny
  • na sos warzywny:
  • 1 pomidor średni
  • 2 marchewki
  • 1/2 papryki czerwonej i zielonej
  • 1/2 cebuli dużej
  • 5 pieczarek średniej wielkości
  • 2-3 łyżki margaryny
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz mielony

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety gotowane z warzywami
Cebule obrać i pokroić w kawałki zalać wodą gorącą wymieszaną z sokiem cytryny i odstawić na ok 15 min. Do miski wkładamy mięso i dodajemy, jajko i kromkę bagietki, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku i odsączyliśmy. Dodajemy vegetę, pieprz mielony, majeranek i dokładnie wymieszać. Odsączyć cebulę dodać do całości, wymieszać i odstawić na jakieś 30 min. Przygotować sos: Rozpuścić margarynę na patelni i dodać cebulę obraną i pokrojoną w paski. Jak będzie cebula już zeszklona dodajemy papryki umyte i pokrojone w kawałki, marchewki obrane i pokrojone w krążki. Podsmażyć ciągle mieszając. Dodać pomidora w kawałkach i na koniec pieczarki pokrojone w kawałki. Dokładnie podsmażyć ciągle mieszając. Dodać pieprz mielony. Rozpuścić kostkę rosołową w 1 szklance wody ciepłej zalać warzywa, dusić około 20 min. Na koniec spróbować i dodać soli jeżeli trzeba. Z mięsa przygotowanego robimy kulki i wkładamy do garnka, zagotować chwile i odwrócić kulki przykryć i gotować na małym gazie około 30 min. Można podawać z ryżem, kaszami...