dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zapiekane pulpeciki z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pulpeciki z indyka zapiekane z kalafiorem i pomidorem.

Zapiekane pulpeciki z kalafiorem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane pulpeciki z kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane pulpeciki z kalafiorem
Do mięsa dodajemy jajko, posiekany szczypior, sól, pieprz i odrobinę bułki tartej. Wyrabiamy mięso i formujemy pulpeciki. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy pulpety. Na pulpetach układamy ugotowane w osolonej wodzie kalafiorki oraz pokrojony w cząstki pomidor (wcześniej pomidora należy sparzyć i zdjąć skórkę). Śmietanę mieszamy z solą i pieprzem i zalewamy nią warzywa. Na koniec wszystko posypujemy startym serem. Zapiekamy ok 25 minut w 180 stopniach. Smacznego.
Zapiekane pulpeciki z kalafiorem
Uformowane pulpety obsmażamy z każdej strony.
Zapiekane pulpeciki z kalafiorem
Na pulpetach układamy ugotowane kalafiorki i pomidor.
Zapiekane pulpeciki z kalafiorem
Całość zalewamy śmietaną i posypujemy serem.