eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pulpety wieprzowo-marchewkowe Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pyszne pulpety wieprzowe z dodatkiem marchewki,zapiekane z sosem bolońskim.

Pulpety wieprzowo-marchewkowe Eli

Składniki:

Pulpety wieprzowo-marchewkowe Eli

 

  • 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 garść majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 kostki bulionowej
  • 1 słoik sosu bolońskiego Łowicz
  • worek do pieczenia w piekarniku
  • 1.5 szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka smalcu

Sposób przygotowania:

Pulpety wieprzowo-marchewkowe Eli
Obraną,umytą marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,cebulę posiekać.Mięso mielone włożyć do miski,dodać marchewkę,cebulę,czosnek,przyprawę do mielonego,bułkę tartą,jajko,majeranek,sól,pieprz i wymieszać.Uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego.Kostkę bulionową rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i połączyć z sosem bolońskim.Pulpety włożyć do woreczka,zalać sosem,spiąć końcówkę klipsem i położyć na blaszce.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.Zagotować 3 szklanki wody,dodać smalec,sól,wsypać ryż i gotować przez 20 minut na malutkim ogniu.Na środek talerzy wyłożyć ryż,w około ułożyć pulpety z sosem.Smacznego!