Sposób przygotowania:
Pure ziemniaczane zapiekane
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ugniatamy, dodając masło i mleko na gładką masę. Odstawiamy. Cebulę kroimy w pióra, kiełbasę w kostkę. Podsmażamy kiełbasę na patelni dodając łyżkę oleju. Kiełbasę przekładamy do talerzyka i na tym samym tłuszczy smażymy cebule. Jeśli cebula się zeszkli jest gotowa, będziemy ją zapiekali w piekarniku, więc nie smażymy jej na złoto. Blachę smarujemy masłem puree ziemniaczane wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy z końcówka gwiazdki tworząc okrąg na blagę, lub nakładamy łyżką,potem widelcem nadajemy pożądany kształt - gniazdo .Smarujemy pędzelkiem maczanym w mleku puree. Do środka wkładamy zeszkloną cebulę, a na nią podsmażoną kiełbasę. Wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekamy do zarumienienia się gniazdek ( ok. 30 - 35 minut) gotowe puree dekorujemy posiekaną natką pietruszki. podajemy gorące.
Agiatis