Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Pure ziemniaczane zapiekane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekane puree ziemniaczane z cebulą i kiełbasą.

Pure ziemniaczane zapiekane

Składniki:

Pure ziemniaczane zapiekane

 

  • na 4 porcje
  • 400g ziemniaków (obranych)
  • 2 łyżki masła plus łyżka do posmarowania blachy
  • 2 - 3 łyżki mleka plus łyżka do posmarowania puree
  • 4 duże cebule
  • 250g kiełbasy( np. toruńskiej)
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pure ziemniaczane zapiekane
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ugniatamy, dodając masło i mleko na gładką masę. Odstawiamy. Cebulę kroimy w pióra, kiełbasę w kostkę. Podsmażamy kiełbasę na patelni dodając łyżkę oleju. Kiełbasę przekładamy do talerzyka i na tym samym tłuszczy smażymy cebule. Jeśli cebula się zeszkli jest gotowa, będziemy ją zapiekali w piekarniku, więc nie smażymy jej na złoto. Blachę smarujemy masłem puree ziemniaczane wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy z końcówka gwiazdki tworząc okrąg na blagę, lub nakładamy łyżką,potem widelcem nadajemy pożądany kształt - gniazdo .Smarujemy pędzelkiem maczanym w mleku puree. Do środka wkładamy zeszkloną cebulę, a na nią podsmażoną kiełbasę. Wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekamy do zarumienienia się gniazdek ( ok. 30 - 35 minut) gotowe puree dekorujemy posiekaną natką pietruszki. podajemy gorące.