Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Puree pietruszkowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Może się wydawać , że to ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania.

Puree pietruszkowo-bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puree pietruszkowo-bananowe

 

  • 2 duże pietruszki ( korzeń ) lub pasternaki
  • 1/3 banana
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku ( natki pietruszki)

 

Sposób przygotowania:

Puree pietruszkowo-bananowe
Obrać, umyć i pokroić pietruszkę. Zalać niewielką ilością wody , Wsypać szczyptę soli i ugotować do miękkości. Odcedzić . Zrobić puree z pietruszki i banana. Dodać masło .Doprawić szczyptą soli. Wymieszać z usiekaną zieleniną. * Chyba bardziej pasowała by tu natka pietruszki ale miałam pod ręką tylko tymianek. Moim zdaniem można spróbować doprawienia grubo mielonym pieprzem lub utartą gałką muszkatołową. Podałam do białej kiełbasy obgotowanej - obsmażanej.
Puree pietruszkowo-bananowe
Obrać- pokroić i ugotować do miękkości pietruszkę
Puree pietruszkowo-bananowe
Zrobić puree z ugotowanej pietruszki rozgniatajac ją tłuczkiem do ziemniaków
Puree pietruszkowo-bananowe
Obrać banan i połowę pokroić na puree pietruszkowe
Puree pietruszkowo-bananowe
Banan rozgnieść i zmieszać z puree ziemniaczanym -masłem i natką - doprawic do smaku