Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Puree z kalafiora w pomidorach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić kremowe puree jako dodatek do II Dania. Podaję go w wydrążonych pomidorkach i podgotowuję dodatkowo na parze.

Puree z kalafiora w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puree z kalafiora w pomidorach

 

 

Sposób przygotowania:

Puree z kalafiora w pomidorach
Kalafior oczyścić z liści , umyć. Umyć czyszcząc z plamek i przebarwień ( odcinając je). Ułożyć w garnku , zalać wodą. Osolić i wsypać cukier. Gotować 20 minut od zagotowania wody. Wyłowić łyżka cedzakową ( wywar użyć na zupę ). . Zrobić puree z masłem. Dosypać koper , wymieszać i doprawić do smaku grubo mielonym pieprzem. Z pomidorów ściąć piętki i wydrążyć* Wypełnić puree z kalafiora . Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 10 minut by pomidor zmiękł. Podawać jako Dodatek do II Dania . * To co wydrążymy z pomidora i ścięte piętki zużyć np. na sos lub do zupy jarzynowej.
Puree z kalafiora w pomidorach
Oczyszczone różyczki kalafiora ugotować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie do miękkości
Puree z kalafiora w pomidorach
Ugotowanego kalafiora odcedzić -dodać masło-koperek i zrobić puree
Puree z kalafiora w pomidorach
Wydrążyć pomidorki i napełnić puree kalafiorowym- wydrążone kawałki pomidora użyć do innej potrawy
Puree z kalafiora w pomidorach
Napełnionymi farszem pomidorki ułożyć w garnku do gotowanej na parze i gotować 10 minut

Tagi:

kalafior