Sposób przygotowania:
Puree z kalafiora w pomidorach
Kalafior oczyścić z liści , umyć. Umyć czyszcząc z plamek i przebarwień ( odcinając je). Ułożyć w garnku , zalać wodą. Osolić i wsypać cukier. Gotować 20 minut od zagotowania wody. Wyłowić łyżka cedzakową ( wywar użyć na zupę ). . Zrobić puree z masłem. Dosypać koper , wymieszać i doprawić do smaku grubo mielonym pieprzem. Z pomidorów ściąć piętki i wydrążyć* Wypełnić puree z kalafiora . Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 10 minut by pomidor zmiękł. Podawać jako Dodatek do II Dania . * To co wydrążymy z pomidora i ścięte piętki zużyć np. na sos lub do zupy jarzynowej.
kołczu
Babciagramolka
Spróbuj kiedyś puree łączone - kalafior z ziemniakami , albo puree z kalafiora zmieszane z orzechami lub pestkami słonecznika lub dyni ( mogą być uprażone).
kołczu
Babciagramolka napisał(a):