Sposób przygotowania:
Kalafior w maślanym sosie curry
Kalafior oczyścić - umyć -podzielić na różyczki i umieścić w garnku . Zalać wodą do której dodać mleko , łyżeczkę soli i biały cukier. Ugotować al'dente ( ok. 15-20 minut ). W czasie kiedy kalafior się gotuje rozgrzać w woku masło i kilka razy doprowadzić je do wrzenia z olejem. Wrzucić kminek, anyż gwiaździsty, goździki, listek Kafiru i smażyć na małym gazie 3 minuty mieszając . Dosypać curry, kurkumę, szczyptę soli , brązowy cukier . Zamieszać. Kalafior odcedzić - albo najlepiej wyłowić łyżką cedzakową i odsączony przełożyć ostrożnie do woka . Potrząsając wokiem doprowadzić do pokrycia kalafiora masłem z przyprawami. Posypać pokrojoną natką kolendry lub pietruszki. Podawać z ryżem ( np. ugotowanym na mleczku kokosowym )