Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Puree z ziemniaków

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, duże ziemniaki pokrajać. Włożyć do garnka,

Puree z ziemniaków

Składniki:

Puree z ziemniaków

 

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżki masła
  • posiekany koperek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Puree z ziemniaków
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, duże ziemniaki pokrajać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Wsypać 1 łyżeczkę soli. Ugotować do miękkości (ok. 20 min). Odlać wodę ziemniaki utłuc tłuczkiem perforowanym, dodać gorące mleko i masło, szybko wymieszać drewnianą łyżką, wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać suto posiekaną zieleniną. Natychmiast podawać jako dodatek do potraw.

Tagi:

ziemniaki