lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Puste pierogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smażone puste pierogi bez farszu

Puste pierogi

Składniki:

Puste pierogi

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • letnia przegotowana woda
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Puste pierogi
Mąkę przesiej na stolnicę,dodaj do niej większą szczyptę soli oraz olej.Jajko rozbij w letniej przegotowanej wodzie (ma być tyle wody aby dało się zarobić ciasto).Wlewaj rozmieszane jajko z wodą do ciasta.Ciasto zarób i cienko rozwałkuj.Wycinaj z niego kwadraty które zlepiaj.Pierogi bez farszu gotuj w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną i będą miękkie.Ostudź je a następnie przełóż na rozgrzaną patelnie i usmaż na złoty kolor na oleju.

Tagi:

pierogi danie