zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2394]

Puszek z wiórkami kokosowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik na zimno dla każdego, idealny na świąteczny stół. Jak widać pyszne ciasto nie musi być pieczone. A takie zasmakuje tym małym i tym dużym.

Puszek z wiórkami kokosowymi

Składniki:

Puszek z wiórkami kokosowymi

 

  • 300 ml śmietanki 35 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 500 ml wrzątku

 

  • 16 herbatników

 

  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Puszek z wiórkami kokosowymi
Galaretki rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Tortownicę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć 16 herbatnikami ( formę wyłożyć folią spożywczą ).

Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, potem dodać ser i delikatnie połączyć ale aby nie było grudek. Potem nadal mieszając wlewać bardzo małym strumieniem chłodną galaretkę.

Masę wylać na herbatniki i wstawić blaszkę do lodówki. Na patelni roztopić masło, wsypać wiórki i cukier i smażyć ciągle mieszając do zrumienienia.

Wiórki wystudzić a potem wyjąc formę z ciastem i posypać nimi wierzch ciasta. Przed podaniem pokroić na 16 części miedzy ciastkami.