Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Ciasta na zimno z owocami

Sernik na zimno z truskawkami i kokosem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Sezon na truskawki już otwarty. Tym samym zapraszam na sterniczek na zimno z truskawkami a całości towarzyszy mój ulubiony kokos.

Sernik na zimno z truskawkami i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami i kokosem

 

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Wiórki kokosowe
  • 1 kg sera białego w wiaderku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • Biszkopty okrągłe 15-17 sztuk

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami i kokosem
Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do smaku cukier puder. Następnie dodajemy ser i miksujemy. Kiedy masę serową mamy gotową wlewamy do niej zimna galaretkę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Tortownicę wykładamy np. folią spożywczą, na dno układamy biszkopty i zalewamy masą serową, odstawiamy. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki. Na masie serowej układamy truskawki, w środek wkładamy jedną truskawkę głębiej, wstawiamy do lodówki na 30 minut W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek i zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Sernik na zimno z truskawkami i kokosem
Etap 1 na spód tortownicy wykładamy biszkopciki
Sernik na zimno z truskawkami i kokosem
Etap 2 biszkopty zalewamy masą serową z galaretką
Sernik na zimno z truskawkami i kokosem
Etap 3 układamy na masie serowe truskawki
Sernik na zimno z truskawkami i kokosem
Etap 4 zalewamy całość galaretką i posypujemy kokosem