Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Sero - mak z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne ciasto dla smakoszy zarówno serników jak i makowców. Jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje.

Sero - mak z bakaliami

Składniki:

Sero - mak z bakaliami

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna - 3 szkl
  • cukier puder - 1/2 szkl
  • margaryna - 300 g
  • żółtka - 4 szt
  • sól - szczypta
  • MASA SEROWA:
  • ser biały zmielony - 1 kg
  • cukier - 1 szkl
  • cukier waniliowy - 1 op
  • jajka - 4 szt
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • rodzynki - 1/2 szkl
  • MASA MAKOWA:
  • masa makowa - 1 puszka
  • rodzynki - 1/2 szkl
  • orzechy - 1/2 szkl
  • jajka - 3 szt
  • LUKIER:
  • białko - 1 szt
  • cukier puder - 200 g

Sposób przygotowania:

Sero - mak z bakaliami
Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażarki.

Po pół godzinie wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy.

Masę makową przekładamy do miski, wsypujemy bakalie, dodajemy żółtka i razem wymieszać, następnie dodać ubite białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto kruche.

Ser biały miksujemy z cukrem, żółtkami, rodzynki oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy masę serową, wykładamy masę serową na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 i pieczemy ok 75 minut.

Upieczone wyjąć, przestudzić i polukrować.