JSk

JSk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Sernik na zimno-inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne lekkie ciasto uwielbiane przez moją rodzinę

Sernik na zimno-inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno-inaczej

 

  • BISZKOPT
  • jajka-6szt
  • cukier-1szklanka
  • mąka-1szklanka
  • proszek do pieczenia-1łyżeczka
  • MASA
  • ser biały-40dag
  • śmietana 30%-1/2litra
  • galaretki jasne-2szt.
  • śnieżka-1szt
  • cukier-5łyżek
  • PONADTO
  • dżem brzoskwiniowy-1 szt
  • kokos-10dag
  • masło-1-2 łyżki
  • cukier-1 łyżka

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno-inaczej
Najpierw pieczemy biszkopt.Bierzemy 6 jajek oddzielamy białka od żółtek,białka ubijamy na sztywno potem dodajemy 1 szkl.cukru i żółtka mieszamy wszystko razem na końcu dodajemy 1szkl.mąki zmieszaną z 1 łyżeczką proszku delikatnie mieszamy wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy,pieczemy w ok 170stC mniej wiecej 35-40min. po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części MASA ser mielimy rozcieramy z 5 łyżkami cukru.Galaretki jasne(ja użyłam brzoskwiniowych ale mogą być i inne byle jasne)rozpuszczamy w 1/2 l.wody schładzamy.Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno ze śnieżką następnie dodajemy tężejące galaretki i ser z cukrem wszystko razem dokładnie mieszamy.Na dno blaszki w której piekliśmy biszkopt wkładamy jedna część biszkopta na to wykładamy masę przykrywamy drugą częścią biszkopta wierzch smarujemy dżemem brzoskwiniowym(może być inny byle jasny)wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi przyrumienionymi na złoto.Na patelnię dajemy masło(1-2 łyżki)roztapiamy wsypujemy kokos i 1 łyżkę cukru i mieszamy cały czas po chwili kokos jest gotowy. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Sernik na zimno-inaczej
biszkopt upieczony studzi się a potem przekroję go na pół
Sernik na zimno-inaczej
Masa gotowa wyłożona na jedna część biszkoptu
Sernik na zimno-inaczej
teraz dżemek rozsmarowujemy równiutko po wierzchu
Sernik na zimno-inaczej
kosos zarumieniony już na cieście teraz do lodówki i gotowe