Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Puszysta babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Lekka i puszysta babka o cytrynowym smaku. Gościła u nas na Wielkanocnym stole. Polecam, nie tylko na święta

Puszysta babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszysta babka cytrynowa

 

  • 150 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml Sprite
  • Sok z jednej cytryny
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Puszysta babka cytrynowa
Do miski wrzucić masło ogrzane do temperatury pokojowej. Dodać cukier. Zmiksować na puszystą biała masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Następnie mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać połowę do miski, zmiksować. Wsypać resztę mąki, wlać Sprite z sokiem z cytryny i zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Wlać do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40-45 minut. Następnie wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić w plastry. Podawać.
Puszysta babka cytrynowa
Etap 1Do miski wrzucić masło ogrzane do temperatury pokojowej. Dodać cukier. Zmiksować na puszystą biała masę.
Puszysta babka cytrynowa
Etap 2Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując.
Puszysta babka cytrynowa
Etap 3Następnie mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać połowę do miski, zmiksować.
Puszysta babka cytrynowa
Etap 4Wsypać resztę mąki, wlać Sprite z sokiem z cytryny i zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników