Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1625]

Puszysta chałka drożdżowa z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chałka w tej wersji wyszła mi niezwykle pyszna. Co prawda nie na maśle tylko na oleju, nie na ucieranych jajkach tylko na całych. Pomimo tego wyszła niezwykle puszysta.

Puszysta chałka drożdżowa z rodzynkami

Składniki:

Puszysta chałka drożdżowa z rodzynkami

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki oleju
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Puszysta chałka drożdżowa z rodzynkami
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn podwoił swoją objętość.



2. Ciasto: Do mąki wsypujemy oba cukry, wbijamy jajka, dodajemy olej, rozczyn i rodzynki, zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy aż będzie gładkie. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.



3. Formowanie chałki: Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą część toczymy na stolnicy posypanej mąką na długie wałki, następnie zaplatamy jak warkocz. Można uformować jedną większą chałkę lub dwie mniejsze. Ja uformowałam dwie mniejsze.



4. Pieczenie: Chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 10 minut żeby trochę podrosła, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut.



5. Podanie: Upieczoną chałkę studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowa kroimy i podajemy. Smacznego życzę.