sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Puszysta pasta mięsna z olejem rydzowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo aromatyczna pasta do pieczywa. Połączenie kurczaka z pieczonym mięsem i olejem rydzowym to fantastyczne i pożywne trio.

Puszysta pasta mięsna z olejem rydzowym

Składniki:

Puszysta pasta mięsna z olejem rydzowym

Składniki

  • 2 ugotowane udka z kurczaka
  • 100 g pieczonej karkówki lub innego mięsa
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka masła
  • ok. 1 łyżka oleju rydzowego
  • ok. 1 łyżka śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Puszysta pasta mięsna z olejem rydzowym
Z udek usuwamy skórę i kości, karkówkę kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy mięso do malaksera. Dodajemy natkę pietruszki, masło oraz siemię lniane. Wlewamy olej rydzowy i śmietanę. Składniki miksujemy. Jeżeli pasta jest mało puszysta dolewamy olej lub śmietanę. Na koniec doprawiamy pozostałymi przyprawami według uznania. Pasta doskonale nadaje się do faszerowania jajek, wytrawnych babeczek lub innych przekąsek.  

Tagi:

pasta mięso