Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Krem z pieczonych buraków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy zostało nam trochę rosołu, warto przygotować na jego bazie pyszny i aksamitny krem z pieczonych buraków.

Krem z pieczonych buraków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z pieczonych buraków

 

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych buraków
Umyte i osuszone buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez godzinę. Następnie obieramy je i kroimy na kawałki.

Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek.

Dodajemy buraki oraz pokrojone na kawałki jabłko i podsmażamy przez chwilę.

Wlewamy rosół i gotujemy całość przez około 10 minut.

Blendujemy zupę, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku pieprzem, ostrą papryką oraz solą.

Serwujemy krem z kleksem jogurtu naturalnego.
Krem z pieczonych buraków
Umyte i osuszone buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez godzinę.
Krem z pieczonych buraków
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie.
Krem z pieczonych buraków
Dodajemy buraki oraz pokrojone na kawałki jabłko i podsmażamy przez chwilę.
Krem z pieczonych buraków
Wlewamy rosół i gotujemy całość przez około 10 minut.