Sposób przygotowania:
Puszyste cytrynowe ciasto
Przygotować ciasto: białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, a na koniec mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy i piec 30 min w temp. 180°C. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Z 2 cytryn zetrzeć skórkę, ze wszystkich owoców wycisnąć sok. Połączyć go z 1 szklanką wody oraz cukrem. Odlać 1/2 szklanki syropu, a resztę podgrzać, wymieszać z margaryną i zagotować. Do odlanego soku dodać
jajko i mąkę ziemniaczaną, po czym wlać do gotującego się syropu. Gorącą masę wyłożyć na spód ciasta.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, przestudzić. Połączyć z ubitą kremówką i wylać na schłodzoną masę cytrynową. Przykryć drugim plackiem ciasta, posypać cukrem pudrem.
żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, a na koniec mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy i piec 30 min w temp. 180°C. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Z 2 cytryn zetrzeć skórkę, ze wszystkich owoców wycisnąć sok. Połączyć go z 1 szklanką wody oraz cukrem. Odlać 1/2 szklanki syropu, a resztę podgrzać, wymieszać z margaryną i zagotować. Do odlanego soku dodać
jajko i mąkę ziemniaczaną, po czym wlać do gotującego się syropu. Gorącą masę wyłożyć na spód ciasta.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, przestudzić. Połączyć z ubitą kremówką i wylać na schłodzoną masę cytrynową. Przykryć drugim plackiem ciasta, posypać cukrem pudrem.